Monday, June 15, 2009

MTB pe langa Sibiu si un concurs de XCO

Cu ocazia unei noi editii a concursului de XCO Hermannstadt Bike, ne-am pornit incolo noi doi, Radu Dumitrescu, Alex, Alin si Ovi. Dar cum doar concursul este cam putin pentru un weekend, am hotarat sa incercam sambata sa dam cat mai mult din traseul maratonului Geiger de anul trecut, un traseu deosebit de frumos.

Ne-am cazat vineri noaptea la casa bunicilor lui Radu, in Fantanele, zis si Cacova Sibiului, un sat sasesc deosebit de frumos, retras intr-o gura de vale. Sambata dimineata am plecat de acolo sa facem cat putem din traseu, cu intrare in acesta din Gura Raului. Mai jos se poate vedea traseul complet al maratonului, traseul nostru de sambata, apoi si o mica tura ce am mai facut-o in cerc mai restrans duminica, dupa concurs (noi doi si Radu). Si mai jos sunt profilele din cele doua ture.


Traseul Maratonului

Prima zi (cam 75 km)

A doua zi (cam 25 km)


Traseul din prima zi a inceput pe asfalt, din Fantanele in Gura Raului, apoi am urcat cele cateva serpentine spre soseaua de Paltinis si am continuat pe traseu, pe dealul cu releul din stanga, cu o urcare si o coborare deosebite, pe care acum le-am savurat, dar la concurs ele sunt pe la km 80, si te cam demoralizeaza.


Din Rasinari am continuat prin padure spre Cisnadioara, unde am facut o pauza de masa. Am purces apoi la marea urcare in creasta, una dintre cele mai frumoasa catarari de MTB pe care le stiu, mai ales in a doua parte, unde se urca pe un singletrack dur, dar accesibil.


Creasta ne-a intampinat plina cu flori, dar lumea a cam obosit deja si ora era tarzie, asa ca s-a decis retragerea in Rasinari pe coborarea de la traseul scurt, foarte frumoasa si aceasta de altfel.


Din centrul Rasinarilor, unde este si una din cele mai deosebite biserici din Ardeal, am mai mers ceva drum prin Poplaca pana in Gura Raului si apoi la Fantanele. Seara ne-am petrecut-o cu Radu la o pizza in Sibiu, iar Alex, Alin si Ovi s-au intors la Bucuresti.


Duminica a fost ziua concursului. Am bagat o strangere rapida a lucrurilor prin casa si am taiat-o spre parcul Sub Arini unde, pe ultima suta de metri am reusit sa ma inscriu si sa dau un tur de incalzire/recunoastere, o idee buna de altfel, pentru ca mi-am facut o strategie la pasajele mai dificile. Au fost 5 ture de 4 km, cam 80 de participanti iar eu am iesit cam pe locul 18 din 31 parca la categoria 20-35 de ani.




M-am simtit excelent, am reusit sa termin 4 ture pana la oprirea concursului (trecerea locului 1 la linia de sosire. Daca scoteam 1 minut mai bine, intram in tura 5... Asta e, data viitoare. In schimb, sunt mandru ca am parcurs pe bicicleta unele obstacole care acum 2 ani nu am reusit sa le dovedesc.

Un filmulet deosebit de reusit, facut de Eli de la Maros Bike Team din Cluj, puteti vedea pe Vimeo:


Dupa concurs, fiind de-abia trecut de amiaza, am fugit spre Paltinis sa dam o ultima bucata de traseu de la maraton, cea mai interesanta, coborarea pe jgheabul de bolovani. Pentru asta am lasat masina la intersectia forestierului de Gura Raului cu soseaua de Paltinis si am urcat pe asfalt cu bicicletele cam 9 km, pana in locul unde traseul de concurs, paralel pe portiunea superioara cu soseaua, se lasa spre vale si paraseste drumul.

Coborarea a fost superba, traseul s-a simplificat mult datorita unui val de aluviuni care au mai stabilizat bolovanii. Ziua s-a terminat cu urcarea de la Gura Raului la masina, de unde Roxana si Radu au coborat pe sosea pana in Rasinari, unde am venit si eu cu masina, am spalat bicicletele si am plecat spre casa.





Un weekend reusit, multumim lui Radu pentru gazduire si lui Ovidiu si echipei Ciclism.ro pentru organizarea impecabila a concursului.

No comments: