Wednesday, March 25, 2009

Concediul de iarna - Schi in Ardeal

Ne-am petrecut doua saptamani de schi prin Ardeal. Am inceput cu un weekend la Straja, apoi a fost schi de tura pe Muntele Mare, Vladeasa, Arieseni, o zi de partie la Suior-Mogosa, cateva zile de vreme proasta si la sfarsit un alt weekend la Straja. Am fost binecuvantati cu o zapada de vis, cum de mult nu am vazut in Romania.



Prima incursiune, la Straja, am facut-o noi doi impreuna cu Bux si Ada. Ne-am lasat masinile la jos la scaun, am urcat cu bagajele in brate si ne-am cazat, de buget, la Mesty. Pretul de 40 RON de persoana e cam cel mai mic din zona. Cabana e veche, dar Mesty incearca sa o mentina in conditii de curatenie acceptabile. E o varianta studenteasca.



Ne-am dat mult pe teleschiurile 1 si 2. Daca la 2 se mai facea coada, la 1 erau maxim 4-5 persoane la coada, uneori chiar nimeni. Pulver un pic umed peste tot in off-piste. Nu mai fusesem in Straja de ani buni, de cand incepeam sa leg primele curbe, asa ca am fost placut surprins de cantitatea imensa de off-piste, mai ales padure, pe care am descoperit-o incetul cu incetul in cele doua zile. A fost de vis, iar cablul este foarte ieftin.










Luni ne-am gandit sa incercam o zi de Parang, asa ca am dormit in Petrosani, la Popasul Haiducilor, undeva spre telescaun, inainte de intersectia spre Voineasa. Super conditii, pret rezonabil. Din pacate, dimineata la scaun am aflat ca nu exista nici zapada sa coboram pana jos, nici nu avem sanse sa mearga cablul sus, asa ca am facut, cu coada intre picioare, cale intoarsa pana la Cluj.



Dupa o zi de pauza si probleme organizatorice, miercuri am urcat in Baisoara sa facem si noi odata tura aia pana pe Muntele Mare. Am bagat la greu pe drumul cu ceva urme de snowmobil, ceva mai curat dupa Buscat, iar la poalele varfului am urcat direct printre brazi. Pulver ud peste tot, iar sus in platou crusta inghetata. Am mers pana la bolovanii de unde incepe sa se vada unitatea militara, sa nu avem probleme, de unde am coborat inapoi. Prima parte pe crusta a fost mai grea, apoi pulverul ud fiind un mediu deja placut.







Joi am luat o hotarare mare, plecam in tura Vladeasa - Arieseni. Am plecat la 7 din Cluj, pe la 9 cel tarziu din Rogojel, cu rucsaci de 2 zile, dar am avut surpriza sa constatam ca... nu prea e zapada. Practic, zapada buna incepea doar de la 1300 m. In plus, incepea ploaia. Am mers asa pana la Pietrele Albe, unde am decis ca e prea proasta vremea si prea tarziu. Pentru tura asta trebuie plecat de dimineata de la cabana Vladeasa. Asa ca am urcat fatza spre varf. Totul era o crusta diabolica, asa ca toata urcarea ne-am gandit cum naiba o sa coboram. Dupa ce am fost fugariti un pic de cainele nenorocit de la Meteo, am inceput coborarea prin crusta direct in bot. Trebuiau sarite curbele, nu era alta sansa. Nici o problema, in afara de rucsacul imens de vreo 20 de kile!!! Asa ca, incet-incet, tzop-tzop cu rucsacul, am ajuns la limita padurii de unde am dat in sfarsit de pulver ud. Directia acasa. Din Rogojel un salvamontist ne-a dus pana in Bologa in gara (100x multumiri) unde, pana a venit Sergiu sa ne recupereze, am bagat o paine cu pateu ca pe vremurile speologice.









Am hotarat: daca n-a fost sa fie tura planificata, vineri mergem la Arieseni sa urcam pe Cucurbata Mare, astfel marcand cele mai mari 3 varfuri din Apuseni in 3 zile. Planuri frumoase, doar ca am plecat din Cluj mult dupa 7 si am ajuns la partia din Arieseni pe la 12. Cablul nu mergea, asa ca am urcat pe schiuri. Vremea era calda, zapada foarte uda, dar era destul de senin. Am ajuns pe Piatra Graitoare aproape de ora 2, mult prea tarziu sa continuam spre varf, care era cam la 5 km distanta. Am coborat, ne-am cazat la Mama Uta si am hotarat sa mai incercam o data sambata. Sambata dimineata, la 8, ploua torential, asa ca am zis sa ne intoarcem. Ne-am apucat sa facem bagajele, dar cand le-am terminat, ploaia s-a transformat in ninsoare torentiala. Normal, am facut cale intoarsa spre Arieseni sa ne terminam tura. De data asta am urcat cu cablul, sa facem economie de timp. Am taiat-o direct spre creasta, dar vremea devenea din ce in ce mai proasta. Sus, viscolul te lua de pe picioare si iti taia rasuflarea, iar vizibilitatea era aproape 0. Varful nu ne primeste nici azi. Am taiat-o asadar inapoi la masina si apoi la Cluj.









Duminica nu o puteam pierde, asa ca am mers spre Mogosa (desi initial pornisem spre Vatra Dornei). Imi era foarte dor de Baia Mare. Am ajuns la Suior, unde am descoperit cu totul altceva de ce stiam: o partie moderna cu multe tunuri de zapada ce o acopereau pe toata lungimea si cu doua partii noi in paralel. Am spart niste bani si am dat niste ture de partie minunate.



Luni si marti am mai stat prin Cluj, apoi miercuri am taiat-o cu toate spre Draganesti-Olt, ca ne era dor de Castor. Am stat pe acolo pana vineri.



Vineri dimineata am plecat in ultimul weekend, care, datorita impresiei bune lasate cu doua saptamani in urma, a fost tot la Straja. Au mai venit tot Bux si Ada, dar si Sergiu si Raluca de la Cluj. Am incercat si o cazare de oameni normali, adica la pensiunea La Mosu, unde am stat in super lux cu 60 RON, cu doar 20 RON mai mult ca la Mesty. Ningea de o saptamana si pulverul era imens. Dupa o incalzire pe 3 si 5 vineri, duminica am taiat-o spre 2. Speriati de tragedia ce a curmat viata a doi schiori cu o saptamana in urma, am intampinat protestele angajatilor de la cablu atunci cand ne-au vazut ca ne dam off-piste. I-am ignorat in modul cel mai fin, intelegandu-le ingrijorarea. Am dat peste tot primele urme, inclusiv pe Slalom (Lupului) unde am dat trei ture prin pulver neatins. La fel si prin padure. Ne-am mai aberat si pe la nocturna. Duminica s-a facut senin bec, stresul general al angajatilor a trecut, asa ca toata lumea s-a putut da pe unde vrea. Noi am batut toate variantele prin padure intre Canal si Lupului. Ramasi cu multe puncte pe cartela, la ora 3 ne-am mutat pe partie si am dat vreo 4 ture mari din varf pana jos, ne-am facut bagajele si ne-am intors la Bucuresti dupa un weekend plin de schi si de toate felurile de zapada.





Am pus pe Webshots toate pozele de la Straja si cele din Apuseni.

Pentru track-uri de GPS ma puteti contacta pe mail: hcampian@yahoo.com

1 comment:

Anonymous said...

I'm extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it's rare to
see a great blog like this one today.

Feel free to surf to my site: diets that work fast for women